Záchrana hradecké úzkokolejky se vyvíjí slibně

01.06.2024

Jiří Zimola: S participací měst a obcí souhlasím Boj o život zkrachovalé úzkokolejky...

[celý článek zde již 01.06.2024]


Komínek: Hlavně, aby se lokálka letos rozjezdila.

01.06.2024

Je už konečně vidět? Světlo na konci tunelu? Zdá se, že ano, ale jen to nezakřiknout. Jednání spějí...

[celý článek zde již 01.06.2024]


Slovenské Duo Jamaha hraje už třiadvacet let!

01.06.2024

Minulý měsíc uběhlo přesně deset let od doby, kdy na stránkách Žurnálu vyšel obsáhlý rozhovor s...

[celý článek zde již 01.06.2024]


...další články

Otázky a odpovědi s hradeckým místostarostou

Publikováno: 01.05.2024

Budou se úředníci města stěhovat pod jednu střechu, která dosud slouží policistům? A kam by v tom případě šli policisté? Proč chce město pustit rezervní pozemek ve svém centru a prodat penzion na okraji obory? Důležitý most přes Nežárku bude v červnu na půl roku uzavřen. Nezbytné objížďky řidiče nenadchnou. Místostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek k aktuálním tématům.

Letos 31. ledna projednali zastupitelé Memorandum o vzájemné spolupráci na projektu Výstavba územního odboru Policie ČR v Jindřichově Hradci. Jedná se výstavbu nové budovy policie na volných městských pozemcích v Miřiovského ulici. Mezi prodejnou autodílů a autoservisem, respektive plechovými garážemi. Můžete záležitost přiblížit?

B. Komínek: Město už dlouho uvažuje o vlastním objektu, v němž by se usídlil celý úřad. Jak státní správa, tak samospráva. Naší představou je budova lidem dobře přístupná, bezbariérová a před níž lze zaparkovat. V minulosti jsme žádali o budovu bývalého okresního úřadu, která je v majetku Kraje, ale neuspěli jsme. Kraj, tedy stát, nám objekt prodat nemůže. Ve hře byla i budova menzy bývalých vysokoškolských kolejí, jenže se ukázalo, že ta optimálním řešením není. A jelikož Policie ČR má podobný problém, její sídlo v  Nádražní ulici už jí nevyhovuje, začali jsme spolu jednat. Z tohoto jednání vyplynulo, že bychom za určitých podmínek mohli budovu policie převzít a policie by si na našem pozemku postavila budovu novou. V podstatě by se jednalo o směnu. Oboustranně výhodnou. Zatím je to však jen ve fázi úvah. Čekáme na zaměření budovy, abychom zjistili, jestli se do ní vůbec vejdeme.

Co argument, že se město zbavuje cenného pozemku?

B. Komínek: Ten neobstojí. Budova policie bude v dohledné době částečně zrekonstruována, dojde k výměně stávajících oken atp. Do případné směny by tudíž šla budova zhodnocená. A pozemek, o němž je řeč, je v podstatě městská pozemková rezerva, která by se takto mohla smysluplně použít.

Přibližně před pěti lety koupilo město penzion Obora s přilehlými pozemky. Na konci letošního února však zastupitelé rozhodli, že tato nemovitost bude nabídnuta k prodeji. Proč?

B. Komínek: Není to nic unáhleného, ten krok jsme zvažovali poměrně dlouho. Penzion jsme sice pronajímali, ale na druhou stranu jsme do něj museli i dost investovat. Po dohodě v rámci celé koalice jsme nakonec dospěli k rozhodnutí, že nemovitost nabídneme k prodeji. Ukázalo se, že v této oblasti podnikat neumíme, a objekt bychom tudíž de facto jen udržovali. Odhad ceny je něco přes osm milionů korun. Prodej se uskuteční obálkovou metodou.

V koaliční smlouvě stojí, že město zajistí vhodné prostředí pro příměstskou rekreaci obyvatel města. Penzion Obora je pro takovou rekreaci vhodný, ale město se o něj chce připravit…

B. Komínek: My se o něj úplně nepřipravíme. Až nový majitel objekt zrekonstruuje, bude klientelu také potřebovat, i tu místní. Oslavy, svatby a jiné akce tu budou určitě pokračovat. A přístupovou komunikaci si město ponechá. V současné době chceme investovat především do infrastruktury, nikoliv do projektů jako je rekonstrukce penzionu Obora.

V červnu bude na půl roku znemožněn průjezd mezi náměstím Míru na Nežáreckým předměstí. Kvůli rekonstrukci mostu přes Nežárku. Říkáte, že objízdné trasy přichází v úvahu pouze dvě. Bratrskou ulicí a ulicí Mlýnskou. Co opoziční návrh, aby byla ulice Bratrská směrem od Zbuzan po dobu rekonstrukce zjednosměrněna a Jakubská ulice aby byla přechodně jednosměrná od troj-křižovatky s kapličkou směrem ke kostelu sv. Jakuba? Ke spojení ulic by pak došlo (po dočasném zrušení zákazu vjezdu) na jejich křižovatce v parku. Obousměrná Bratrská, ve spodní části zúžená, se prý bude ucpávat.

B. Komínek: Tato varianta nepřichází v úvahu. Problém je ve špatné průjezdnosti horní části Jakubské ulice (pod svažitým lesoparkem s kostelem sv. Jakuba, pozn. red.). Komunikace není k vedení provozu uzpůsobena a policie sem dopravu nikdy nepustí. Ta cesta sice sjízdná je, avšak jako objízdná trasa sloužit nemůže. Zjednosměrnění Bratrské ulice ovšem diskutujeme. Na základě výsledků monitoringu by bylo optimální směr jednosměrky během dne měnit. Ráno je tu totiž úplně jiný provoz než odpoledne. V tuto chvíli není nic uzavřeno. Dříve než rekonstrukce začne, hodláme upravit křižovatku pod ústím Bratrské a Jakubské ulice do ulice Nežárecké. Vodorovné dopravní značení učiní zdejší provoz bezpečnějším.

Co instalace semaforů do úzkého ústí Bratrské ulice a kyvadlový provoz?

B. Komínek: Úprava dopravního provozu, semafory či provizorní dopravní značení, to vše je v kompetenci stavební firmy, která bude rekonstrukci provádět.

Budete řešit semafory na křižovatce Mlýnské a Václavské ulice pod poliklinikou? Zdejší interval světel je prý už teď příliš rychlý a na zelenou stihnou projet jen asi tři auta. Lze tedy předpokládat, že při očekávaném zhoustnutí provozu se tu budou tvořit kolony.

B. Komínek: Firma, která městské semafory servisuje, o problému ví a jakmile k němu dojde, jistě si s ním poradí. Nyní je interval světel nastaven tak, aby byla křižovatka dobře průjezdná za situace stávající. Až se situace změní a doprava tady zhoustne, interval se upraví.

Uvažujete v této souvislosti o vybudování provizorní lávky přes řeku v místě u výrobny pekárny DK OPEN?

B. Komínek: S vysoutěženou firmou jsme o tom diskutovali. Tato firma nám přislíbila, že se pokusí přijít s řešením, aby pěší kvůli uzavřenému mostu nemuseli obcházet půl města. Šlo by o provizorní lávku v rámci stavby. Jednání s Povodím Vltavy ale asi jednoduché nebude.

Nové obchodní centrum při výpadovce na Třeboň má být uvedeno do provozu letos o Vánocích. A místní obchodníci se začínají bát o živobytí. Myslíte, že neoprávněně?

B. Komínek: S mnohými hradeckými obchodníky a pronajímateli obchodních prostor už jsem na to téma hovořil. Ještě přesně nevíme, co všechno v obchodním centru bude, ale že toho tam bude dost, je jisté. Centrum města funguje tak, jak funguje, a my bychom byli pochopitelně rádi, kdyby fungovalo lépe, ovšem budoucnost v souvislosti s novým obchodním centrem teď věstit nechci. Vyčkejme, jak bude situace vypadat za rok. Pokud vím, občerstvovací služby by v obchodním centru ve větší míře zastoupeny být neměly. A uvedu jeden pozitivní příklad. Drogerie DM funguje dlouhodobě v Panské ulici a retailová prodejna téže firmy v obchodní zóně za sídlištěm Vajgar ji nijak neohrožuje.

Před 200 lety se narodil hudební skladatel Bedřich Smetana, který v Hradci trávil dětství. Má zde pamětní desku i bustu. Nezapomenete na jeho jubileum?

B. Komínek: Nezapomeneme. Letošní rok je Rok české hudby a v rámci něj výročí narození Bedřicha Smetany zajisté připomeneme. Speciální koncert k jubileu tohoto hudebního velikána však naplánován není. Letos ale zahájíme rekonstrukci Zámeckého pivovaru, v němž pracoval Smetanův otec a v jehož kulisách trávil Bedřich svoje dětství. A tím to kulaté výročí oslavíme. A až bude rekonstrukce hotova, busta Bedřicha Smetany, která je nyní u Švecových kasáren, by mohla být přesunuta právě sem.

- Svatopluk Doseděl -