Vandalský útok na hradecký kostel sv. Jakuba!

05.04.2021

Jindřichohradecký novogotický kostel svatého Jakuba, který se tyčí na návrší nad Mertovými sady...

[přečtěte si celý článek]


Zámek v Nové Včelnici prý zahájil návrat do života!

09.03.2021

N. Včelnice – Objekt zámku v Nové Včelnici je v podstatě dominantou města, ale bohužel už desítky...

[přečtěte si celý článek]


Josef Maršálek, cukrář, co dobyl svět. Jeho dort baštili Michael Jackson i Nicolas Cage.

05.04.2021

„V anglickém obchodním domě Harrods jsme připravovali delikatesy pro Donatellu Versace, Karla...

[přečtěte si celý článek]


...další články

Josef Maršálek, cukrář, co dobyl svět. Jeho dort baštili Michael Jackson i Nicolas Cage.

Publikováno: 05.04.2021

„V anglickém obchodním domě Harrods jsme připravovali delikatesy pro Donatellu Versace, Karla Lagerfelda, Lady Gaga, Michaela Jacksona, manžele Obamovi i pro arabské šejky,“ říká světoznámý cukrář a porotce z televizní soutěžní show Peče celá země Josef Maršálek (39). Jak to bylo s jeho pečením pro královskou rodinu? Koho svým dortem rozplakal? A jakou dobrotou oslní své blízké?

Nedávno jste se vrátil z dovolené v Keni. Co vás tam zavedlo? A byly nějaké komplikace?

J. Maršálek: Jeli jsme si s partnerem do Keni odpočinout, načerpat energii k další práci a strávit tam nějaký čas s bývalými kolegy, kteří v Keni žijí. A komplikace? Ty jsou jen u nás. Tam žádné nebyly. Celou situaci mají mnohem víc pod kontrolou a lépe zvládnutou. U nás je to totální chaos spojený s obrovským zklamáním z těch, co nám jakoby vládnou.

Několik let jste žil v Anglii a pracoval tam v obchodním domě Harrods. Jak jste se na takové prestižní místo dostal?

J. Maršálek: Souhrou náhod. V roce 2007 jsem po více než dvou letech skončil coby šéf-cukrář v anglickém pětihvězdičkovém hotelu Bath Spa, v Praze si dodělal bakalářské zkoušky na vysoké škole hotelové, procestoval Evropu a před Vánocemi mi zbylo šest týdnů, během nichž jsem chtěl pracovat. Přes Paříž jsem odjel do Londýna a nechal se zapsat u pracovní agentury. Moje agentka mě nejprve poslala na týden do galerie Tate Modern, poté na týden do Buckinghamského paláce a také do House Of Lord’s. Teprve pak jsem absolvoval pracovní pohovor v Harrods. Tři týdny jsem tam pracoval v pekárně a připravoval jablečné Páje. Na Vánoce jsem odjel domů, ale už na Silvestra jsem dostal nabídku trvalé pracovní spolupráce. Že tam strávím víc než sedm let, jsem si tehdy ani nepomyslel.

Na vašich dezertech si prý pochutnávala i královská rodina…

J. Maršálek: Konečně mám prostor k tomu, abych to uvedl na pravou míru! Během mého působení v hotelu Bath Spa jsem se setkal s princeznou Annou, dcerou královny Alžběty, která tam pořádala několikadenní setkání v rámci své charity. A později jsem týden pracoval pro Buckinghamský palác, kam mě vyslal můj agent. Od rána do večera jsem dělal vdolky, strouhal hrušky a míchal čokoládu na nepečený dort, ale nikoho z královské rodiny jsem neviděl. A selfie s královnou taky nemám. Taková je celá pravda.

Ale v Indii, kde jste taky chvíli žil, jste dort pro maharadžu upekl?

J. Maršálek: Ano. Dorty jsou v Indii velkou vizuální záležitostí a patří ke společenskému bontonu. Dominují jim čokoláda, vanilka, růže a koření. Maharadža si dort objednal přes zprostředkovatele a to, že pečeme pro něj, jsme se s majitelem cukrárny a mým kamarádem dozvěděli až později. Jenže v Indii se ke každému dortu či dezertu přistupuje, jako kdyby byl pro maharadžu.

Pro jaké další osobnosti jste připravoval dorty?

J. Maršálek: Kromě již zmíněné princezny Anny, která mi přišla osobně poděkovat, to byli třeba Geofrey Rush, Nicolas Cage či Westlife. A v Harrods jsme připravovali delikatesy pro celebrity jako Donatella Versace, Karl Lagerfeld, Lady Gaga, Michael Jackson či manželé Obamovi. A také pro arabské šejky. Nejvíc si považuji ocenění od tehdejšího majitele Mohameda Al Fayeda. S ním i jeho osobním kuchařem Giuseppem Silvestrim jsme několikrát proklábosili celé hodiny. Můj dort k jeho narozeninám ho rozplakal a já to bral jako poklonu největší.

Do povědomí diváků jste se dostal díky televizní show Peče celá země, kde jste byl porotcem.

J. Maršálek: Možnost účasti v české mutaci anglického projektu BakeOff je pro mě velká pocta. Nádherná práce s týmem profesionálů a neuvěřitelně talentovanými soutěžícími. Příprava od castingu po natáčení trvala téměř rok a já se podílel jak na výběru soutěžících, tak na úpravách scénáře, zejména co se týkalo dialogu mezi mnou a mou kolegyní. Být porotcem v tak obrovském projektu je velká zodpovědnost. Vždyť finálový díl sledovalo přes dva a půl milionu lidí, což tady desítky let nebylo. Šel jsem do toho s pokorou a nikdy nepřestanu být vděčný za to, že mě kreativní producent Petr Mühl přizval.

Kromě psaní kuchařek se věnujete čemu?

J. Maršálek: Vytížený jsem hodně. Na trhu je má nová kniha Moje sváteční pečení a připomínám, že publikace Moderní česká cukrařina už je vyprodána. Životopis Péct, milovat a žít čtenáře dojímá a mně to všechno dává velký smysl. A už chystám knihu další. Krom toho pořádám kurzy v Gourmet Academy v Potten Pannen v Praze a ve Fine Food Academy v Českých Budějovicích a připravuji také několik televizních projektů, včetně druhé řady Peče celá země. Jak jen to jde, věnuji se partnerovi a rodině a spoustu času trávím doma na zahradě nebo mezi rybníky a v lesích. Život je krátký a já se rozhodl užít si ho.

S přítelem žijete v Dubném u Českých Budějovic. Vyhovuje vám život na venkově?

J. Maršálek: Jestli mi vyhovuje? Stal se ze mě venkovan! V Dubném bydlím už rok a dva měsíce. Je tu krásně a hlavně klid. Kousek odtud je zámek Hluboká, všude kolem lesy… Nastěhoval jsem se do domku k partnerovi a společně tu budujeme, zahradničíme a staráme se o naše zvířátka. Máme pětisetlitrové akvárium, čtyři suchozemské želvy a morčata.

Kolik morčat chováte?

J. Maršálek: Předesílám, že morčata se mi do života dostala společně s mým partnerem Petrem, který se chovatelstvím morčat zabývá už od dětství a je velice úspěšný šlechtitel i vystavovatel. Máme 120 černých krátkosrstých morčat, o něž je zájem po celém světě. Mají svou vlastní místnost na zimu i své letní tábořiště, kde jsou absolutně nerušena.

Zpět ke sladkostem. Kde vaše zákusky můžeme ochutnat?

J. Maršálek: Mé zákusky můžete ochutnat v Café Dvořák a syn v Teplicích, v Kavárně Na Kolíbce v Pelhřimově či v Bistru Portuše v Rychnově nad Kněžnou.

A co od vás chutná nejvíc vašim blízkým?

J. Maršálek: Myslím, že jim ode mě chutná úplně všechno, ale nejvíc asi klasické kynuté záležitosti. Od chleba přes loupáky až po vánočku. Babičky milují moje kremrole a nikdo nepohrdne Pavlovou s čerstvým ovocem a kopcem šlehačky.

- Veronika Pohanková -

(redakčně upraveno)