Vedení J. Hradce řeší zapeklitý problém. Je v Nežárecké a má číslo 62.

08.02.2023

O trablech kolem bytového domu číslo 62 v hradecké Nežárecké ulici jsme prvně informovali v dubnu...

[přečtěte si celý článek]


Pekařská firma DK Open přesouvá výrobu. Kam a proč?

01.03.2023

V lednovém vydání jsme zmínili hradeckou pekařskou firmu DK Open, v níž v nedávné době došlo k...

[přečtěte si celý článek]


Jitka Ježková exkluzivně pro Žurnál

01.03.2023

„Po určitém čase jsem si plně uvědomila, že divadlo je herecké profesi základem,“ konstatuje Jitka...

[přečtěte si celý článek]


...další články

Pekařská firma DK Open přesouvá výrobu. Kam a proč?

Publikováno: 01.03.2023

V lednovém vydání jsme zmínili hradeckou pekařskou firmu DK Open, v níž v nedávné době došlo k určitým provozním změnám. Informaci nám v rámci rozhovoru poskytl místostarosta Bohumil Komínek, tato ale byla jen povšechná. Z toho důvodu a také proto, že se šíří různé fámy, jsme oslovili jednatele uvedené firmy Vojtěcha Kabeše.

Jak to s vaší firmou aktuálně vypadá? DK Open Jindřichův Hradec skutečně opouští?

V. Kabeš: Nikoliv. Jen jsme se přizpůsobili okolnostem. Mám na mysli neveselou situaci na trhu s energiemi. Jak známo, pekárenské provozy jsou energeticky mimořádně náročné a na zdražení energií proto musí reagovat. A naše nutná reakce spočívá v přesunu výrobny chleba a rohlíků z Jindřichova Hradce do Tábora. Náš provoz cukrárny v hradecké Nežárecké ulici funguje dál a totéž platí o našich prodejnách. Zastavena byla pouze výrobní činnost pekárny v Jarošovské ulici. Kdybychom tak neučinili, bylo by to dlouhodobě neudržitelné.

Co ten přesun vyřešil?

V. Kabeš: Jen o samotné přestěhování samozřejmě nešlo. Museli jsme investovat do nových technologií a zařízení, která si ovšem vyžádala větší prostor, než je ten v objektu v Jarošovské ulici. A prostor optimální se nám podařilo nalézt v Táboře.

O jakém novém zařízení je řeč?

V. Kabeš: Řeč je o moderní výrobní lince, která je větší a energeticky úspornější. Podotýkám, že máme dva pekárenské provozy, ale zachování obou technologických celků nám současná situace neumožňuje. V každém jsou totiž dvě pece, chlebová a rohlíková, a topení v nich je finančně opravdu náročné.

Zaměstnanci pekárenského provozu hradeckého tedy přišli o práci?

V. Kabeš: Ne. Jedná se zhruba o patnáct až dvacet lidí, a všichni nalezli uplatnění v provozu táborském. Zdůrazňuji, že dopravu do zaměstnání a pak zase domů jim zajišťujeme. Změnilo se tedy jen jejich pracoviště. Jiné informace, jež se ke mně donesly, se nezakládají na pravdě. Podotýkám, že lidé, o nichž se bavíme, jsou spolehliví a odborně zdatní pracovníci a firma je tudíž potřebuje. Potřebujeme se navzájem.

Řekl jste, že vaše prodejny budou zachovány, ale ta v hradecké Panské ulici skončila…

V. Kabeš: To sice ano, ale z jiného důvodu. Tuto prodejnu jsme otevřeli v roce 2018, ale její ekonomický přínos naše představy bohužel nesplnil. Její uzavření tedy s popsanými změnami ve firmě přímo nesouvisí.

Kolik prodejen tedy dnes v hradeckém regionu máte?

V. Kabeš: Prodejen máme osmnáct, ale nejsou jenom v hradeckém regionu. Jsou i v Kamenici nad Lipou, v Českých Budějovicích, v Táboře, v Benešově, v Soběslavi… Původně jsme jich měli jednadvacet, ale během covidové krize jsme tři museli zavřít.

Zmínil jste nepravdivé informace, jež mezi lidmi kolují. Můžete je závěrem vyvrátit?

V. Kabeš: Jistě, neinformovanost ničemu neprospívá. V naší firmě se v podstatě nic nemění. Rozhodně nekončíme a navzdory nepříznivým okolnostem jedeme dál. K dočasnému přesunu výroby z Hradce do Tábora nebo obráceně docházelo už v době covidu, aniž by to veřejnost zaregistrovala. Moderní a zdravá firma musí být operativní a musí dokázat pružně reagovat na situaci kolem. A o práci u nás vážně nikdo nepřišel. Ani pekaři, ani prodavačky, ani řidiči, ani pracovníci technickohospodářští. Prodejny, kanceláře, logistika, expedice… To vše zůstává v Hradci a beze změn. Jediné, co zde skončilo, je výroba, ale o tom už jsem mluvil.

Co bude s vaší budovou v Jarošovské ulici?

V. Kabeš: Ta zůstává v našem majetku, a pokud se situace změní k lepšímu, nevylučuji, že se do ní výroba vrátí. Letos to ale určitě nebude. V lepším případě by se tak mohlo stát za rok, možná za dva. Křišťálovou kouli nikdo nemá.

- Svatopluk Doseděl -