Nová Bystřice: Letní referendum zatím nic nevyřešilo

01.10.2024

Od letošního března informujeme o vývoji projektu silničního obchvatu Nové Bystřice, který má jak...

[celý článek zde již 01.10.2024]


Obchvat Nové Bystřice polarizuje město a jitří emoce

01.10.2024

Krajský záměr vybudovat východní silniční obchvat Nové Bystřice rozdělil obyvatele města na dva...

[celý článek zde již 01.10.2024]


Vražda a pokus o druhou!

11.09.2024

N. Včelnice – Ve čtvrtek 29. srpna, krátce před druhou hodinou ráno, vyjížděli policisté do Nové...

[přečtěte si celý článek]


...další články

Rekonstrukce zámeckého pivovaru začala. Zastupitel Mikeš: Nabízela se i jiná řešení.

Publikováno: 01.08.2024

V pondělí 20. května byla zahájena kompletní rekonstrukce objektu starého pivovaru v areálu jindřichohradeckého zámku. Stalo se tak třináct let poté, co opuštěná budova vyhořela a osm let od chvíle, kdy město zchátralou stavbu koupilo od místního podnikatele Tomáše Blábolila. V roce 2026 zde má být obnoveno vaření piva, které zajistí nový nájemce, financující vlastní pivovarskou technologii, a pronajata bude rovněž pivovarská restaurace v přízemí. Vzniknout tu mají dvě muzea a multifunkční kongresový sál. To vše i díky dotacím od Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj, které sníží náklady rekonstrukce pro město o čtvrt miliardy korun. Všechno se stihlo připravit v rekordním čase (během několika měsíců mezi výzvou k účasti na obou dotačních titulech a termínem podání žádostí včetně projektu), a to především díky tomu, že výběr architekta neprošel standardním výběrovým řízením.

 

Chci poukázat na několik bodů, jež pro nás, zastupitele hnutí STAN, představují promeškanou příležitost k zahájení nové éry rozvoje našeho města.

Od roku 2016, kdy město objekt pivovaru koupilo, se objevovaly návrhy, co by bylo možno do rozlehlé a půdorysně i prostorově nesmírně složité budovy umístit. Vznikla veřejná anketa a dokonce i poradní komise, jíž jsem byl členem. Přestože v anketě a mezi členy komise rezonovala myšlenka na obnovu pivovaru, zdaleka to nebylo jediné možné řešení. Řada účastníků diskuzí se stavěla za možnost vytvořit z budovy novou knihovnu. V zahraničí, ale i v některých českých městech totiž knihovna funguje jako skutečné kulturní centrum. Byl diskutován i vznik spolkového domu. Postupně (vzhledem k úspěchu míst, jako je IQlandia v Liberci, brněnská Vida či Sladovna Písek) rostla podpora zábavně-vzdělávací instituce zaměřené na dětské návštěvníky a rodiny s dětmi, jimž Jindřichův Hradec mimo hlavní turistickou sezonu nabízí nulové vyžití. Debaty o možném využití budovy posléze utichly a roku 2022 byly vystřídány technickým projektem Obnova střech a pláště budovy. Součástí této zakázky, získané ateliérem Archa 66 architekta Zdeňka Řehořky a dokončené v listopadu 2022, byl nevinně vyhlížející bod vyžadující v rámci projektu návrh možného využití budovy, počítající s hlavním využitím objektu pro pivovar. Zastupitelstvem prošel tento bod bez výraznějšího zájmu.

Nebezpečná rychlost

O to větší překvapení bylo, když rok na to, několik dní před červnovou schůzí zastupitelstva města, starosta Michal Kozár seznámil zastupitele s nutností stihnout termíny zmíněných dotačních titulů. Nutná rychlost byla proklamovaným důvodem toho, proč bylo do programu jednání zastupitelstva zařazeno zadání zakázky na projektové práce, jež měly být hotovy do dvou měsíců. Samotné jednání bylo poměrně vzrušené, především pro nezvyklou rychlost, jakou bylo nutno se rozhodnout. První oficiální příležitost seznámit se se zakázkou, která bude v budoucích letech významně ovlivňovat hospodaření města, měli zastupitelé necelý týden před jednáním. Dva dny před schůzí jsme se mohli ptát na podrobnosti při setkání s architektem a vedením města, nicméně reálná možnost změny obsahu projektu již v té době neexistovala. Byli jsme cíleně postaveni před otázku, zda chceme opravit pivovar nebo jej hodláme nechat spadnout. Zastupitelský klub STAN se hlasování zdržel, ovšem zakázka na projekční práce na základě studie schválena byla.

Náklady nabobtnaly

Přes šibeniční termín dostavby do konce roku 2025 se do výběrového řízení přihlásily dvě firmy. Náklady na rekonstrukci renesanční památky povyrostly z původně odhadovaných 450 milionů na necelou půlmiliardu a po přičtení více než 15 milionů za původní projekt, studii obnovy pláště a následnou prováděcí dokumentaci (a po připočtení DPH) se tedy dostaneme na částku kolem 624 milionů. K těm je nutno připočítat náklady na vícepráce, jimž se prakticky žádná složitá rekonstrukce nevyhne, a které budou dosahovat odhadem minimálně deseti procent.

Dle mého názoru je důležitý i tento úhel pohledu. Do určité míry totiž relativizuje nutnost přizpůsobit se dotačním titulům, jež v mnoha případech prokázaly funkčnosti opravovaných památek medvědí službu. Ať už požadovanou rychlostí stavebních prací, která nezřídka znemožní správný technologický postup (což je z hlediska budoucího užívání objektu nesmírně problematické), nebo dokonce tím, že výsledný projekt je shledán nezpůsobilým k přidělení dotace, která pak musí být zčásti či v plné výši vrácena.

Otázky a pochybnosti

Nehodlám být špatným prorokem ani se těšit z případného neúspěchu akce. Naopak. Přeji jí úspěch a uznávám velký kus práce, který vedení města a jím řízení úředníci odvedli. Při pohledu na prezentovanou vizualizaci výsledku však zůstává řada otázek. Opravdu bylo nutné tajit studii využití budovy od listopadu 2023 do posledních dnů před jednáním zastupitelstva? Před veřejností i zastupiteli? Byli všichni dostatečně seznámeni i s nevýhodami pivovarského provozu v podobě specifického pachu, hluku a dopravní zátěže? Byla tato zátěž zapracována do koncepce plánovaného dopravního zklidnění centra města? Jsou muzejní expozice pivovarnictví a veteránů promyšleným nápadem nebo jejich název jen vyplňuje místo? Proč v budově chybí jakýkoli prvek, lákající k návštěvě i jiné než pivovarské turisty? Signalizuje multifunkční sál bez portálu s oponou definitivní rozhodnutí o rekonstrukci Kulturního domu Střelnice na divadelní sál s elevací?

Tajnosti místo diskutování

Pevně věřím, že se všichni zastupitelé snaží hledat nejlepší řešení pro město. Veřejná diskuze o plánovaných investičních akcích se především díky starostovi Michalu Kozárovi postupně rozbíhá, ale v případě rekonstrukcí zámeckého pivovaru a Tyršova stadionu, které budou mít po řadu let bezprostřední dopad na finance a hospodaření města, byla diskuze odsunuta do pozadí a upřednostněna byla cesta dobře utajených plánů. Jak je z mnoha investičních akcí v Jindřichově Hradci patrno, takovéto jednání přináší více problémů než řešení. Věřím, že nejen já stojím o to, abychom se v zájmu města, které se snažíme zvelebovat, podobným excesům v budoucnu zcela vyhnuli.

- Za zastupitelský klub STAN JH Jan Mikeš -

Autor je kastelánem Státního hradu a zámku J. Hradec

(úprava a mezititulky redakce)