Nová Bystřice: Letní referendum zatím nic nevyřešilo

01.10.2024

Od letošního března informujeme o vývoji projektu silničního obchvatu Nové Bystřice, který má jak...

[celý článek zde již 01.10.2024]


Obchvat Nové Bystřice polarizuje město a jitří emoce

01.10.2024

Krajský záměr vybudovat východní silniční obchvat Nové Bystřice rozdělil obyvatele města na dva...

[celý článek zde již 01.10.2024]


Vražda a pokus o druhou!

11.09.2024

N. Včelnice – Ve čtvrtek 29. srpna, krátce před druhou hodinou ráno, vyjížděli policisté do Nové...

[přečtěte si celý článek]


...další články

V Jindřichově Hradci má na zelené louce vzniknout potravinářský kombinát

Publikováno: 01.08.2024

Během uzávěrky letního dvojčísla Žurnálu dorazila do redakce horká novinka. Jedná se o to, že jihočeský koncern Rhea Holding plánuje vybudovat v Jindřichově Hradci potravinářský závod na chov drůbeže a zpracování jejího masa. Kombinát má vyrůst na pozemku na konci Jiráskova předměstí, naproti areálu likérky Fruko-Schulz, a měl by zaměstnat zhruba 240 lidí různých profesí.

Na uvedenou parcelu jsme se hradeckého starosty Michala Kozára dotazovali už v listopadu 2023. Tehdy se totiž hovořilo o tom, že zde má vzniknout blíže neurčená hala společnosti se sídlem v Praze a Žurnál se proto zajímal, jak se záležitost města týká. A starosta Kozár sdělil následující: „Pozemek, o němž je řeč, v majetku města není, ale na možnosti jeho využití už se nás přišli zeptat tuším tři podnikatelé. My jsme všem ukázali územní plán a s jeho regulemi je seznámili, nic víc. Můžeme dělat jenom to, co nám dovoluje zákon. Investorům, kteří konají v souladu s územním plánem, diktovat nemůžeme. V tomto konkrétním případě máme ještě velmi málo informací, ale je jisté, že kdyby tu vznikly nové pracovní příležitosti, byli bychom jedině rádi. Investory všeobecně zapuzovat určitě nebudeme.“

Nový investor je vítán

A teď je to zřejmě tady. Informace v této věci zjistil internetový Občasník EU a poskytl je i měsíčníku Žurnál. V uvedené lokalitě má skutečně vzniknout velká průmyslová hala holdingu významného podnikatele v zemědělství, který by tímto počinem s místním trhem práce řádně zatřepal.

„Příchod nového investora vítáme a jeho zájem podporujeme,“ sdělil Občasníku EU předseda místní oblastní kanceláře Jihočeské hospodářské komory Josef Nejedlý. „Každý nový investor znamená větší příliv finančních prostředků v podobě daní do rozpočtu města. A tento bude určitě patřit mezi pět největších zaměstnavatelů v Jindřichově Hradci.“

Kladně záležitost zhodnotil i starosta Kozár. „Nový zaměstnavatel bude vzpruhou pro trh práce i pro ekonomiku města a lze též očekávat zvýšený zájem o bydlení ve městě,“ uvedl a dodal, že se jednoznačně jedná o zprávu pozitivní.

Drůbežářský gigant:

ekonomika i ekologie

S návrhem výstavby potravinářského komplexu v Jindřichově Hradci přišla společnost Rhea Invest, která je členem uskupení Rhea Holding podnikatele Josefa Koláře. K jeho aktivitám patří i živočišná výroba, zahrnující také výkrm kuřecích brojlerů s produkcí dvanáct miliónů kilogramů drůbežího masa ročně. Jmenovaná společnost je jedním z největších tuzemských chovatelů a zpracovatelů drůbeže a svou produkci plánuje nadále navyšovat. Záměr postavit drůbeží kombinát na hradeckém předměstí s tím zjevně koresponduje.

Sám Kolář k věci říká: „Cílem je finalizovat produkci a nabídnout zákazníkům kvalitní české potraviny dohledatelného lokálního původu za využití nejmodernějších technologií. Takovýto systém je zároveň šetrnější k životnímu prostředí, neboť díky pěstování plodin, výrobě krmiv, chovu na vlastních farmách a zpracování ve výrobnách v regionu vzniká minimální uhlíková stopa. Na rozdíl od dovozů všeho na velké vzdálenosti. A pozitivem je i vytvoření stovek pracovních míst. Od profesí dělnických po vrcholový management.“

Nový závod má zahrnovat veškeré výrobní procesy. Od vyskladnění živých kuřat přes jejich porážku, porcování a balení až po expedici chlazených či mražených produktů. V provozu má být zaměstnáno asi dvě stě čtyřicet lidí včetně pracovníků administrativy a údržby, přičemž výroba bude probíhat ve dvousměnném provozu pět dní v týdnu.

Pracák bez práce?

Solidní nový zaměstnavatel se vždycky hodí, a pokud by to tentokrát vyšlo, s nadsázkou by šlo říct, že hradecký pracák může zavřít. Vždyť pár set metrů vzdušnou čarou od plánovaného kombinátu brzy zahájí provoz obří obchodní centrum, které zaměstná možná další stovky lidí, a na hradecké Bobelovce se má letos na podzim otevřít nový domov pro seniory, jehož vedení zde ještě nedávno nabízelo šedesát pracovních míst. Zdá se tedy, že nezaměstnanost Hradec trápit nemusí, ale nebude mít problém jiný? Ne všichni pracovníci uvedených zaměstnavatelů budou místní a spousta jich bude chtít získat v Hradci bydlení a místa ve školkách a školách pro své děti. Jak si s tím město poradí? Kapacity údajně má, tak uvidíme. Každopádně držme palce, stálo by to za to.

- Svatopluk Doseděl -

(Zdroj: Miroslav Mareš, Občasník.eu)